21.11.2005 09:35
Гузар: Во мне сенсация, что я - под специальным вниманием

Зиновий Работы Гузар как первый помощник губернатору Luganshchiny с года июня 2005, и прошлых пол& недель выполняют обязанности главного облгосадминистрации (интервью прошло к информации относительно назначения как губернатор Luganshchiny Gennady Moskalja - ред).. Зиновий Тадеевич прибыл в нас из Львова, и этот факт вызвал огромное внимание его человеку, его достопримечательностям, планам, ценностям, словам. Сегодня сэр Guzar - необычно раскрученное число СМИ, это делает комментарии ко всему, которое спросит. Но здесь в том, какие закавыка - его комментарии представлены, как правило, образцами высокого дипломатического искусства. Говорит очень, но так или иначе округло, гладко, обходя неудобные моменты, показывая шедевры изящной демагогии. Мелодичные украинские речевые потоки, околдовывает, и возвратит сознание от короткого гипноза и будет думать внезапно - о том, какая речь пошла?

Я спросил Зиновия Тадеевича об интервью, установив меня непосредственно проблема во что бы то ни стало обойти ее эту манеру. Беседа была трудной, возможно, самое трудное и напряженный для всей моей журналистской карьеры, о таком, каков восточный и Западный диалог сегодня. »á¡ Гузар был скорее "взнервлен", непрерывно обвинял меня в уклоне и передергивании. Я торжественно поклялся записывать его ответы в максимально возможной степени точно, не выбрасывая и не изменяя любое слово.

- Зиновий Тадеевич, Вы можете найти для меня время?

- Хвилин 15-20.

- Это - недостаточно этого.

- Побачимо, як буде.

- Вы не ограничиваете меня в вопросах?

- Ні

- Недавно Вы сказали, что к Вам в области нет никакого тихого, среднего отношения, Вас или любимы или ненавидите. Определите, пожалуйста, кто и для того, что любит, кто и для того, что ненавидит?

- Я це бачу зі спілкування з люди. Я спілкуюсь із журналістами, буваю в колективах, являюсь формальным и неофициальным спілкуюсь. На pres-konferents_jah я завжди знают заранее, хто з журналістів буде задавати які питання; хто відноситься к мене більш это положителен, и хто намагається мати якісь певні акценти. Я удивляюсь телеканали, буваю в них і бачу, як к мене відносяться ті або інші робітники на является тихими каналами. К этому я можу визначити, хто з яких політичних уподобань и пріоритетів к мене відноситься. Люди Є, яким мо ї д і ї подобаються, и є й так і, хто не прийма є їх.

- И если Вы кое-что отличается от других политических деятелей, представителей власти в этом смысле? Кто-то принимает каждого из них, и кто-то - не присутствует. Наконец, ли, таким образом это важно, любит, или журналист не любит кого-то. Его работа - чтобы установить вопросы и получить ответы, вместо говорить влюбленный или ненависть, оправдание.

- Але, тим не менш, в мене склалося таке відчуття, що я завжди під особливою увагою. Можливо, це пов’язано з тим, що я приїхав з другой регіону это якісь інші речи... Але завдяки т і є ї підвищено ї увазі і розгляду під мікроскопом, что, що було і не було, я завжди в тонусі.

- Таким образом, Вы понимаете, что отношение к Вашему назначению должно быть довольно острым? Вы в конце концов были готовы к тому, что это не будет вызывать специальное восхищение?

- Я к Вам скажу так... Я працював в Луганській області в 2004 році на виборах в штабі. Я знаю, як відносились здесь к теперішнього президент тод і, які здесь були підводні теч і ї, як весь відбувалось. К этому мо є рішення було цілком свідоме, я знаю, що ті цінност і, які сповіду є президент, ті цінност і, які поділяю я, скажімо является дипломатическим, не завжди підтримують усі мешканці Лугансько ї області. К этому я розумію, що ті чи інші д і ї, що здесь проводяться, ті чи інші цінності не визивають однозначну реакцію.

- Мы понимаем, который оценивает по-другому?

- Всі. Починаючи з державност і, приватизац і §-prihvatizats і ї, викрадення в шахтарів їхніх шахты і закінчуючи культурою, моральністю это багатьма іншими речи.

- Таким образом, те ценности, который президент и Вы, как его сторонник, правильный, имеет, и что было и остается здесь - неправильно?

- И чому ви вважаєте, що, что ситуація, скажімо, з кордон, була правильною? Як це мог бути, щоб к кордону як такого, это практично не було на протязі 14 років? Я вважаю, що це являются неправильными.

- Я определю вопрос. Рассматриваете ли Вы, что население этой части Украины выражает очевидно неправильные ценности, и у населения ее другой части есть более адекватные, цивилизованные ценности, поэтому это было необходимо, чтобы прибыть и изучить нас, чтобы исправить ценности?

- Це ви сказали. Це, ваш формулювання. Ви формулюєте ваші речення, и потім починаєте дивитися на них як на аксіому. Це некоректне питання.

- Я только спрашиваю. Пожалуйста, сформулируйте Вас.

- В вашому питанні є підсвідоме протиставлення один ї частини України другій.

- Но в конце концов Вы сказали, что ценности в нас различный.

- Удивляться. Ви мене звинувачуєте в чомусь, и мне кажу, що ваші запитання, ваші твердження некоректні. Зловоние протиставляють один частину України іншій. Я Вы дуже поважаю як неординарну и неоднозначну журналістку, але треба коректно, чтобы провести дискусію. Тепер я сформулюю. Якщо для 15 років на територ і ї Лугансько ї області не був обладнаний кордон, щоб запобігти контрабанд і, который я вымыл - це хороший чи, противны? Я вважаю, що це противны. Тепер ми робимо багато для його налагодження - починаючи з інженерних споруд. Є багато проблемы, які ще залишилися. Зловоние не судьбы вирішувалися, і це на совісті это - тихие люди, які уособлювали владу.

- Вы все еще упоминали государство, величественные ценности...

- Здесь я скажусь на ситуац і ї, що склалася з шахты. Чтобы удивиться - навіщо затопили шахти, де є мільйони настраивают вугілля? Чи это було правильне рішення?

- Если вопросы такого уровня не решены региональной властью? В конце концов это - стратегические вопросы, они под властью правительства...

- Я не можу погодитися з ваши оцінками. К этому що, якщо весь приймав центр, и регіон ні на що не впливав, навіщо було робити когось (Leonid Kuchma - комментарий авт) почесним громадянином област і? Або треба сказати, що ми не мали впливу на ці процеси, або заявити, що ми їх підтримуємо, вдячні для всего і робимо Kuchma почесним громадянином. Але ця людина зробила багато противный, проблемы для людей, земл і, починаючи з шахты і закінчуючи еколог і є ю. Це також суттєва різниця.

- Дайте, ради правосудия, скажем, что наши прежние главы неоднократно заявляли разногласие со стратегией и тактикой реструктурирования угольную ветвь, выражал беспокойство в связи с проблемами безопасности власти страны. Вы рассматриваете, что их критика была недостаточно тверда?

- Я хочу сказати о інше. О тех, що Leon_d Danilovich Kuchma, Віктор Федорович Янукович мали сво є бачення економічного розвитку країни, інших питань, і, на месторождении думку, воно було неправильним, воно не йшло на користь людям. Зловоние створили стільки проблемы, що їх і к сьогодні не вдається цілком вирішити. На жаль. І зрозуміло, що, якщо в одн і є ї групи люди є сво ї методи, и в друго ї групи є інші методи, інше бачення, безумовно, буде і елемент протистояння. І цілком природно, що один група хоче переконати другу аргументы своїми. Чи це на рівні протистояння это является тихим чи інших політичних силы, які обстоюють різні шляхи розвитку, чи на інших рівнях, але зрозуміло, що в таком різних підходах не може бути один бачення, и є змагальний процес. Знаючи, що багато речи нас відрізняють, я був готовий к неоднозначному ї реакц і ї на мо ї вчинки здесь, в Луганській області. Особливо довго звучав фактор відносно мови.

- Зиновий Тадеевич, не слишком долго это также звучало. Все было улажено достаточно быстро, и все говорят, кроме государственных служащих, на том языке, на котором это это удобно.

- Так, ми розмовляємо, я чудово розумію Вы в нюансе кожи і, ви - абсолютный розум і є те мене, я бачу, що - немой є жодного, чтобы причинить неудобство сьогодні в спілкуванні з Вы і взагалі.

- Я желаю спросить о другом. Вы не путает, что те головы, кого Вы так резко критикуете, были поддержаны значительным большинством населения и имеют высокую оценку и сегодня? Вы не думаете, что здесь там живут полностью неосведомленные, глупые, тормозившие люди? У нас здесь есть большое количество интеллектуальных, думающих людей, мы знали в Европе и мировые центры науки, образовательные учреждения. И эти люди большая часть из них, разделенные положения голов области, и утвержденный за Януковича. Чем Вы объясняют это?

- З один ї сторони, мабуть, є такий формат, характерний для Лугансько ї області - зміна держави, символіки, посадових осіб в державі, чтобы пройти Луганщини. Здесь був незмінний Віктор& Tikhonov. Я не даю оцінку тому факту, и простой його констатую. Ті цінност і, ті критер і ї, які сповідував перший керівник област і, відображалося на всьому регіоні.

- И может, здесь другая ситуация? Возможно только эти головы - Tikhonov, Ефремов - так хорошо отраженные ожидания людей, что точно поєтому они так долго были во власти?

- Може Я й погодився з Вы, якби я не мав свого особистого досвіду спілкування з люди, досвіду ще з к судьбе 2004 і тепер. Але, если штат передвиборчий теперішнього президент був атакований, если його бились к крові... Це був жах, це було на Луганщині. І ніхто не говорив о законе, о правах, о Конституцію. Я не хочу знов повертатися к виборів, але, если ми хочемо ставити крапки, є два питання. Люди Або, що були в влад і, не бачили порушень з контрабандою, інших порушень - демократ і ї, Конституц і ї, є питання к їх професійності. И якщо зловоние бачили, что не реагували, це питання їх совісті.

- Я предлагаю возвратиться все равно сегодня. Недавно я общался с одним нашим бизнесменом, который жаловался, что это не может продать производство, которое отлично было в продаже более ранним в Львове, Тернополе, Черновцах. И причина - переполненность рынки этих городов контрабанда, идущая из Польши. Новая власть после всей борьбы с контрабандой?

- Я цього коментувати не можу. Я можу коментувати тільки те, що є в документах. Я перепрошую. Коментувати те, чого не було, я не можу. Це як в випадку з радіац і є ю, пташиним грипом. Слухайте, щоб ви зрозуміли! Якщо я буду мати відповідні документи, я буду коментувати. И так - ні. Месторождение Така позиція! В мене таке виховання.

- Хорошо. Зиновий Тадеевич, уже почти год в стране работает новый президент. Вы это абсолютно со всеми своими решениями, действия, соглашаетесь?

- (Достаточно долго пауза). Абсолютно! Може, щось я можу не сприймати на формі. Але на суті - это - абсолютный зо всіма.

- Почему тогда Вы удивляете, что прежнее управление областью поддерживало предыдущего президента?

- Я к Вам гарантую, що в західному регіон і, якби хтось казав - даю проголосуємо для визнання Леоніда Кучми почесним громадянином, что, в найкращому випадку, цю пропозицію зустріли сміхом.

- Насколько я знаю, Kuchma стал благородным гражданином Luganshchiny, являющимся во власти 6 или 7 лет. И Yushchenko уже стал благородным гражданином некоторых областей и городов на западе страны.

- Yushchenko, становящийся почесним громадянином Львівщини в 2000 році (и в 2005 города Mukachevo и Калуша - комментарий авт). Будучи прем 'єром. Він, становящийся почесним громадянином. Різниця в этом, що ті проблеми, які залишив на собі уряд Кучми, ми маємо. Проблемы Ті і, які вирішу є Віктор Андрійович, ми також маємо вирішувати. Kuchma більш творив проблеми, ніж вирішував.

- Вы уже работа половины года в Луганске на одной из самых высоких должностей. В течение этого времени кое-что в Вашем отношении к нашим ценностям изменилось, или Вы остаетесь по тому же самому мнению, как половина года назад?

- Я скажу, що я змінив би здесь пріоритети. Я завжди відношусь людям однаково. Інша справа, наскільки гостро і это является адекватным реагували на мене, але это - інша справа. Може, тепер вже і спокійніше. В мене на відношенню к цього регіону нічого не змінилось.

- Таким образом, с каким Вы представляли нас, такой мы и?

- Нічого Не змінилось. Якщо я не сприймаю комунізм, так, як фашизм і, к реч і я ніколи не будет його сприймати. И Луганщина - комуністичний регіон. Я вважаю, що він - один з найбільш комуністичних регіонів в країні. І це ніколи не буде для мене цінністю. Бо це завжди є ганьба.

- Но если Вы до такой степени не принимаете ценность этой области, в каком смысле из Вашего пребывания здесь?

- Ви знов робите те, чого не можна робити! Якщо я сказавший, що не сприймаю комунізм, и ви одразу кажете, що я не сприймаю регіон!...

- Но Вы сказали, который в Вашем отношении к области ничего не изменил. Почему Вы возбуждены? Я того, что не обвиняет Вас. Я только установил вопросы. Те вопросы, который, я знаю, к Вам, много моих соотечественников желали установить, но не может. Они, моя торговля - то, что, делегировал это право на меня. Здесь я также спрашиваю Вас, который волнует их.

- Я не можу являюсь нормальным реагувати, если система іде подвійно ї морал і, пересмикування. Не треба узагальнювати, що я не сприймаю здесь нічого!

- Это хорошо, тогда я подниму вопрос по-другому. Что к Вам это близко в наших ценностях, предпочтении, традициях, оценках?

- це оси (показывает фотографию против ненужных куч и области подсолнечников) для мене - символ Луганщини. Отака картина для мене - як пісня Луганщини. Як ще к Вам об'яснити?

- Да, это красиво. Подсолнечники - вообще красивая часть. Но они имеют, какое отношение к ценностям людей, о которых есть речь в моем вопросе?

- Мені Все здесь близько. Картина, що я показывавший... Люди... Зловоние трошки інш і, ніж на заході. Зловоние більш простіш і, щиріш і, більш відверт і, ніж львів'яни. Зловоние більш прямолінійн і, кажуть відверто - те мені подобається в твоїх діях, и це - ні. Я такий доволі відвертий, к тому мені це подобається більше, ніж, если думається одне, чтобы говориться друг, и робиться протирают є... Є багато другие речи приємних. Є і, что, що мені не подобається, що я зроблю? Але, але... Ось I к Вам розкажу, и ви зрозум і є те, бо ви розумна. Если ми маємо проблема з опаленням, треба піднімати тарифи. Удивляться - Харків отриму є в вигляді субсидій 1 миллион 700 тысяч грн, Львів - 1 миллион 300 тисов. грн, и Луганськ для 9 місяців тільки 300 тисов.

- Многие не желают провести драгоценные часы, дни и недели жизни для бесконечных поворотов позади гранта, не желайте быть оскорбленными.

- Н і, причина ні в этом! Я теж ходжу для мами на субсидію, знайте проблеми з її отриманням, я беру довідки. Говорив з люди о це. Говорять так - для 7-10 грн. ходити, которым я не буду, и для більш значні суми - я буду. Треба підвищити тарифи и отримувати субсид і ї. Я хочу спитати в місько ї влади - куди ви йдете зі своїм популізмом? Замість, что, щоб отримати в держави мільйон готівкою, граємо в популізм. Нічого не бува є з нічого. Треба мати пенни і, кошти, щоб вкласти в газове, опалювальне hospodariate. Є економіка і треба її поважати. Ми слухали вчора о заборгованість на зарплаті. Найбільші показники заборгованості в області саме в Луганську. Я написавший, чтобы покрыть, чтобы измерить Бурлаченко, що працівники теплопостачальних підприємств Луганська вже 4 місяця не отримують зарплата, бо платні под тарифами не вистача є навіть на газу. Люди на сході звикли к патерналізму. В них завжди є почуття, що хтось ма є зробити для них. Vlad, наприклад. Що, в кого не трапилось, скарги йдуть губернатору и навіть президенту. В нас на заході такой это - немой є!

- И как в Вас прибывают?

- Зловоние самі весь вирішують. В нас скарг набагато менше.

- Но Вы обсуждали этот вопрос с мэром?

- Я не тільки хотів з это говорити, я неодноразово запрошував на наради в облгосадміністрац і ї, але він ніколи, чтобы не прибыть, завжди присила є свого защитник, и іноді й керівника середнього рівня.

- Хорошо, конфликт между городом и региональной властью в нас является традиционным, возник не сегодня.

- Так, я чув, що это - давні проблеми. Але ми не можемо спільно працювати, якщо это - немой є обговорювання, спільно ї позиц і ї. И повертаючись к патерналізму... В нас люди більш індивідуалістично налаштован і, и в здесь - більш колективістично. Так склалось історично.

- Скажите, у Вас нет сенсации, что между Западом и востоком это - слишком много различия, и это означает трагическую невозможность понять и принять друг друга?

- Це ложь! Це неправильні висновки! Візьмемо я польщу. Там склалася з 3 - о різних частин - русько ї, пруссько ї і австрійсько ї. Там инфекции і є нюанси, але це - єдина країна. Ми маємо власть Ізраїль. Ще 50 років к тому її не було на картах і, але зловоние прийняли єдину речь, живуть єдиною нац і є ю.

- Они неистово желали это. Те, кто прибыл туда, были объединены одной идеей. И у нас есть одна идея?

- Це історичний процес, це реч і, які розвиваються, змінюються.

- Кто должен сделать шаг к?

- Всі. Всі повинні робити ці кроки назустріч.

- Как по Вашему мнению этот процесс обычно идет?

- Процес не іде это нормально. Він міг би йти якісніше, швидше, глибше. Заважа є, передовсім, недопрацювання певні зі сторони это является центральным ї влади. Ось I почув здесь один дівчинку. Там дуже это подобно на Ніну Матв і є нко. Дитина така талановита. 2 дні к тому приїхала зі к Львову. Там вийшла в фінал на фестиваль "Сурми звитяги". Дуже задоволена прийомом. В мене питання - чому інші діти з Луганщини не брал в цьому фестивалі участ і? Чтобы удивиться - дво є сиріт з, Луганську прибыли в Львівсько ї Політехніки. Останнього ко времени к Львову прибыл діти з Луганщини в 1997 році. Чому? Чому цього не було вчора?

- И из Львова в Луганских средних школах прибывают дети?

- Як я говорю о положительном, ви одразу сперечаєтесь зі меня!

- Нет, я только желаю понять, дожен, чтобы быть взаимным процессом обогащения? В Луганске там известны научные школы, хорошие эксперты большая часть из них - мировой уровень. Вы не нарушает, что львовяне здесь не идут, чтобы изучить?

- Н і, мене це во всем непокоїть. Мабуть, зловоние не заінтересовані в цьому.

- Таким образом, Вы чувствуете, что проблема Львова как культуртрегерство как миссия нас воспитывает. Средства, Вы желаете заменить коммунистический патернализм западным патернализмом?

- Я хотів допомогти сиротам, я їм допоміг. Якщо хтось побажа є вчинити так в зворотному шляху це теж это нормален. Я звертався в Львові з награжденный, але чомусь Луганськ не виклика є такой інтересу в львів’ян. Чомусь. В ком є щось те, и є щось інше. Є щось помаранчеве, и щось - b_lo-blakitne. Если я здесь бачу студентів, котрі пікетують адміністрацію з вимогами повернути їм пільги, я не розумію, чому молоді здорові люди вимагають допомоги! Если десь щось не так, пікетують адміністрацію. Це не адресні звернення люди. Якщо в людях проблеми з ринком в Северодонецьку, зловоние повинні там пікетувати. Відзивати міського голова, наприклад. Якщо в маленьком місті в Львівській області щось не так, зловоние ніколи не поїдуть пікетувати к Львову. Never.-Kog-yes! Ви может сміятися скільки завгодно!

- Я смеюсь, потому что Вы даже на русском прошли, таким образом Вы тронуты с этой темой.

- Ми розмовляємо на - r_znomu з Вы, в двух площинах. Я кажу, що ми повинні вирішувати проблеми, и ви намагаєтесь мені, чтобы закончить, що ми їх ніколи не вирішимо.

- Хорошо, я разрушитель, и Вы - созидатель. Но Вы не называли ничего, которое убедит, что противоречия могут быть преодолены, что Вы знаете, как это Вы предлагаете бетон, безобидный для тщеславия сторон, шагов.

- Не можна переконати людину, якщо там не хоче. Якщо я переконав Вы, ви би переконали читачів.

- Я обещаю Вам, которых любое Ваше слово я не буду изменять в интервью. Пожалуйста, не чувствуйте вопросы как упреки. Во мне такая работа - чтобы установить неудобные вопросы. Я только желаю понять Вашу точку зрения, в максимально возможной степени полную и точно.

- Пам’ятаєте, як ми в день незалежності зробили спільне богослужіння. Ви в питаемом мене - и чому так, и чому не всі конфес і ї? Мені було прикро, але хотів краще, хотів усіх примирити. И здесь такі питання. Але ми планували робити 15 хвилин, и вже пішла друг время. Що, з Вы цікаво працювати.

- Спасибо.

- Ось буде 26-ой День голодомору. Я планую знов, чтобы потратить спільне богослужіння, к тому що від цього постраждали люди усіх конфесій. Проведемо спільне екуменічне богослужіння і біля пам’ятного Хреста Голодомору. На Львівщин і, к реч і, було страшне міжконфесійне протистояння в 90-t_ судьбах. Але, Боги дякувати і, це в минулому. І це хороший.

- Но после того, как вся Церковь в нас отделена от государства. Вероятно, у губернатора, выполняющего обязанность, есть также другой, не менее важные проблемы, чем организация объединенных богослужений?

- І це теж важливо. Vlad відповіда є для всех. Если в церквах Московського патріархату положенный в 2004 році складывает листівок для Януковича, тоді ніхто не казав, що так не можна.

- И в западной Украине агитировал за Yushchenko...

- На західній Україні слово "Yushchenko" не привыкал в жодно ї церкви. В этом час самий в східній Україні було багато листівок для Януковича саме в МП церквах.

- Зиновий Тадеевич, последний вопрос. Готовы ли Вы остаться к выборам губернатором? Говорите, это - маленькие заинтересованные люди.

- Я виконую на робот. Так, як I вмію. Це мій обов’язок. И загадувати нічого я не буду.

Елена Priven.